8 ползи от куркумата

Куркумата е древна подправка, която често се използва в индийската кухня. Освен че придава вкус на ястията, тя има също медицински и лечебни свойства. Куркуминът, активният химикал в куркумата, ѝ придава яркия жълт цвят. Смята се също, че този химикал има невероятните свойства да намали нивата на стрес, да намали холестерола и дори да облекчи болките от остеоартрит. Medos.bg Ви преставя 8 ползи за вашия организъм. Ето кои са те:

Куркумата облекчава стреса

Според д-р Санджай Гупта куркумата се използва с медицинска цел в източните култури, за да намали стреса и да успокои ума. Той предлага да си направите чай от куркума преди лягане, за да се отпуснете и да се наспите добре. За чая са ви нужни чаша бадемово мляко, половин чаена лъжица куркума, една чаена лъжица канела, една чаена лъжица мед и четвърт лъжичка джинджифил. Затоплете млякото и добавете куркумата, канелата и джинджифила. Разбъркайте и поръсете с мед.

Намалява възпалението

Куркуминът може да спомогне за облекчаването на възпалението и болките в ставите в някои области на тялото. Опитайте да добавите куркумата в диетата си, за да намалите болките от остеоартрит или други състояния, които могат да предизвикат възпаление.

Бори се срещу рака

Въпреки че няма доказателства, които да показват, че куркуминът може успешно да се използва за лечение или превенция на рак, изследванията върху неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства продължават. Понякога възпалението се свързва с растежа и прогресията на ракови клетки, така че на теория всичко което намалява възпалението в тялото може да подпомогне борбата срещу рака.

Предпазва мозъка

Няколко лабораторни изследвания и такива проведени с животни показват, че куркумата може да предотврати събирането на амилоидна плака в мозъка, което се смята че е причина за развитието на болестта на Алцхаймер. Но са нужни по-нататъшни изследвания, за да се потвърди, че същите резултати важат и при хората.

Подобрява сърдечното здраве

Куркумата може да намали риска от сърдечносъдови заболявания като намали нивата на „лошия” холестерол в кръвта.  Освен че ще спаднат нивата ви на LDL, жълтата подправка може също да намали възпалението в тялото ви, което може да навреди на кръвоносните съдове и да доведе до събирането на холестеролна плака. Куркумата намалява възпалението в артериите и съответно спомага сърдечносъдовото здраве.

Елияе на имунната система

Изследвания с животни и в лаборатория показват, че куркуминът може да промени редица аспекти в начина, по който имунните клетки функционират и си сигнализират. Според учените това може да показва, че жълтата подправка подпомага имунната система, но все още не е ясно дали това важи при хората и какво количество точно трябва да се приема, за да има ефект.

Променя храносмилателната система

Някои проучвания показват, че жълтата подправка  може да помогне при симптоми на гастроезофагеален рефлукс, познат още като киселинен рефлукс, заради това че се характеризира с висока киселинност в стомаха. Тя може да въздейства на бактериите с стомаха и червата и на комуникацията между мозъка и храносмилателните органи.

Бори се срещу диабета

Множество изследвания показват, че куркуминът балансира инсулиновата резистентност и при продължителна употреба спомага противодиабетната профилактика. Освен това той има свойството да контролира нивата на кръвната захар. Подправката не се използва само за превенция на диабет. Тя значително подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове при пациенти с диабет от втори тип и забавя прогресията на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *