5 подправки, които укрепват здравето

Сега когато горещите летни дни са зад гърба ни, време е да се върнем обратно в кухнята. Подправките могат да обогатят храната с топлина и вкус, а освен това имат редица ползи за здравето. Подправките могат да ви направят по-енергични, да подсилят имунитета, а крият и много други ползи за здравето.

Още в Древността подправките са били високо ценени заради многобройните си кулинарни и медицински качества и ползи за здравето. В Индия, например, традиционен разкрасителен метод е маската от куркума, която освежава кожата на лицето и предотвратява появата на пъпки. Китайските лекари пък са използвали джинджифила за облекчаване на болките.

Ето няколко подправки, които да започнете да използвате още сега, за да подобрите здравето си.

Чесън за предпазване от сърдечни заболявания

Доказано е, че чесънът подобрява холестерола и намалява кръвното налягане. Консумацията на половин до една скилидка чесън на ден може да намали нивата на холестерол с близо десет процента. Да, ще имате лош дъх, но сърцето ви ще ви благодари. Чесънът има и антибактериални свойства, затова често се използва за третирането на инфекции.

Канела заради лечебните си свойства

Друга древна подправка е канелата. У нас тя се използва предимно при приготвянето на сладкиши, но в други части на света, като Индия и Азия, канелата се използва като лекарство от векове. Учените най-накрая настигат мъдростта на Изтока. Много клинични изследвания свързват консумацията на канела с по-ниска кръвна захар и холестерол.

Смята се също, че канелата пречиства организма и стимулира функцията на мозъка. Антисептичните ѝ свойства ѝ дават способността да се бори с пикочните инфекции и ако се приеме през първите 48 часа от появата на симптомите, чаша силен канелен чай може просто да потуши инфекцията на пикочния мехур и да върне неговото здраве.

Кардамон за повишаване на енергията

Кардамонът е подправка, която намира широко приложение в кулинарията, но в Азия той се цени и заради медицинските ползи за здравето. Той може да повиши циркулацията и да подобри енергията. В Близкия Изток се смята за афродизиак, а освен това може да подобри храносмилането. Използва се също при астма, бронхит, лош дъх и дори при лошо настроение.

Джинджифил при болки и гадене

Джинджифилът е подправка, която се съчетава идеално със зеленчуци, маринати, сладка и чайове. Китайците отдавна използват джинджифиловият чай в полза на своето здраве и за да са по-жизнени. Джинджифилът може също да облекчи гаденето, артрита, главоболието, менструалните болки и мускулната треска.

Кимион за укрепване на имунитета

Освен че подобрява вкуса на храната, кимионът е подправка, която може да укрепи имунната система, да подобри здравето на черния дроб, да облекчи подуването и да подпомогне храносмилането.

Предупреждение: Medos.bg ви съветва винаги да говорите с лекаря си преди да лекувате каквото и да било с подправки, за да избегнете нежелани реакции. Например чесънът и джинджифилът притежават свойството да разреждат кръвта, така че хора, на които им предстои операция или вземат медикаменти за разреждане на кръвта, трябва да са особено внимателни към своето здраве.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *