5 суперхрани при остеoпороза
В тази статия от Medos.bg ще ви разкрием кои са петте супер храни, които са изключително полезни за здравето и са подходящи при хора, които страдат от остеопороза, тъй като тези храни са богати на различни хранителни вещества и минерали. Храните с високо съдържание на калций и vit D са особено добри за увеличаване на костната плътност. Те са най-известните костни хранителни вещества, но няколко други хранителни вещества също играят важна роля, включително vit С, калий и магнезий. Ето защо всяка диета, насочена към предотвратяване на загуба на костна маса, при пациенти с остеопороза, трябва да бъде добре балансирана и с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци, както и източници на белтъчини с ниско съдържание на мазнини.
Някои храни са по-добри от други в това отношение, така че ще разделим 5-те най-важни храни за предотвратяване и лечение на остеопороза . Трябва да приемете това заболяване сериозно, защото въпреки че симптомите са безболезнени, резултатът е значително увеличаване на риска от фрактури, които се лекуват много дълго и могат да ви оставят уязвими към системни инфекции.
Тъмнозелени зеленчуци при остеопороза
Склонни сме да мислим за млечните продукти като единствения източник на калций, но всъщност той може да бъде открит в много зеленчуци . Тъмнолистните зелени зеленчуци като зелето, зелената салата и ряпата са богати на калций. Но това не е всичко. Те също са с високо съдържание на витамин К, за който е известно, че допълнително минимизира риска от остеопороза.
Картофи при остеопороза
По-малко известни със съдържанието на калций и витамин D, но все пак критични за здравето на костите са магнезият и калият, които се съдържат в тях. Нещо повече, всички тези хранителни вещества работят заедно, за да защитят костите ви. Дефицитът на магнезий може да наруши баланса на витамин D. От друга страна, калият е способен да неутрализира киселините в тялото, които иначе биха изхвърлили калция от костите ви.
И сладките, и белите картофи са богати източници на магнезий и калий. Не забравяйте да ги печете или варите, вместо да ги пържите в олио, за да поддържате тяхната здравословна стойност.
Цитрусови плодове при остеопороза
Всички знаят, че цитрусовите плодове са чудесен източник на витамин С. Но може би не сте знаели, че vit С играе огромна роля в предотвратяването на загуба на костна маса. Това е така, защото витамин С е необходим за образуването на колаген, който е фиброзната част на костите и хрущялите.
Риба при остеопороза
Много видове мазни риби са с високо съдържание на вит. D, за да помогнат на тялото ви да усвоява калция. Рибата съдържа и омега-3 мастни киселини, които освен за здравето на костите, могат да поддържат здрави вашите стави и сърдечно-съдовата система.
По-специално сьомгата е отличен източник на калий. Освен сьомгата, най-ценните за костите са скумрията и рибата тон.
Бадеми при остеопороза
Бадемите не само са богати на калций и калий, но и са изключително вкусни и лесно могат да бъдат включени във вашата диета. Те могат да се консумират на шепа като лека закуска, нарязани на филийки и препечени като хрупкави гарнитури за салата или нарязани с малко сол, за да се разнесе вкусно ядково масло върху пълнозърнест хляб.
Бадемите съдържат доста голямо количество мазнини, но това не би трябвало да ви притеснява, защото не е нужно да ядете много, за да се възползвате от хранителните ползи.