Диета при подагра

Плюсове на диета при подагра

Подаграта е хронично метаболитно разстройство, което причинява възпаление, подуване и болки в ставите. Ставите са засегнати от солите на пикочната киселина, които бъбреците на пациента не са в състояние да отстранят. Концентрацията на киселина се повишава до критично ниво, което води до отлагането на соли. Пикочната киселина се образува в резултат на разграждането на пурините, които идват от храната. Някои храни съдържат много от тях, поради което диетата е насочена към елиминиране на такива храни, за да се намали количеството на постъпващите пурини и в резултат на това да се намали нивото на пикочната киселина.

Заболяването засяга най-често ставите на пръстите на ръцете, ръцете, лактите и коленете. По време на периоди на ремисия пациентът не се смущава от проявите на подагра, но при повишаване на пикочната киселина са възможни пристъпи на силна болка, възпаление, оток и треска в засегнатата област.

През Средновековието подаграта често е наричана „болестта на царете“. Това се обяснява с постоянното обилно хранене без каквато и да е мярка, както и с тенденцията към заболяване при мъжете от четиридесет години нагоре. Бъбреците на злоупотребилите с храна и вино не са могли да се справят с огромната концентрация на пикочна киселина, оттам идва и наеменованието “болестта на царете”.  Хората, които ядат ограничено количесто месо и приемат по-рядко алкохол, които съдържат най-много пурини, се разболяват по-рядко.

ЕФЕКТИВНА ПОМОЩ ПРИ БОЛКА В СТАВИТЕ

За да облекчите болката в ставите и проблемите с кръвоносните съдове, можете да използвате специална сол за баня от бор. Разтваря се във вода и подхранва кожата на дълбоко ниво: снабдява клетките с необходимите вещества, стимулира регенерационните процеси в тъканите на епидермиса, всичко това допринася за лечебния процес на кожни микротравми.

Също така боровите бани се използват при лечение и профилактика на възпалителни заболявания: хронични респираторни заболявания, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, заболявания на женската репродуктивна система, нервни разстройства, включително безсъние и други.

Минуси при диета при подагра

Пациентите са принудени да спазват диета през целия си живот, когато страдат от подагра, а не само в периоди на обостряне. Месото и алкохолът трябва да се ограничат до минимум. Липсата на месни протеини трябва да се допълва с други храни, за да се предотврати загубата на мускул и да се предотврати умората.

Каква храна да приемаме при подагра

Основната диета на пациента се състои главно от зеленчуци, млечни продукти и съдържа минимум месо. Най-добре е да приготвяте месо, рибни продукти и гъби като  изцеждате бульона, тъй като той съдържа минимум пурини.

Диета при подаграАлкалните храни трябва да бъдат включени в диетата: зеленчуци, мляко, за да неутрализират излишната киселина.

  • Месо и риба да не се приемат повече от 3-5 пъти седмично: заек, пуйка, пиле, месо от стари животни, постна риба, калмари, миди;
  • Млечни продукти – мляко с ниско съдържание на мазнини, кефир, постно сирене, кисело мляко, заквасена сметана, ограничено масло;
  • Плодове – портокали, мандарини, зелени ябълки, фурми, хурма, сушени плодове (с изключение на стафиди), ягоди, лимони, кайсии, круши;
  • Зеленчуци – копър, царевица, цвекло, лук, чесън, картофи, моркови, бяло зеле, краставици, тиквички, патладжани, домати, тиква;
  • Зърнени храни – всичко, освен бобовите растения;
  • Яйца – не повече от 1-2 броя на ден;
  • Масло
  • Ядки, семена Всички видове, с изключение на фъстъците;
  • Напитки – зелен чай, чай с мляко и лимон, сокове и плодови напитки, компоти, билкови чайове, алкална минерална вода, квас. От голямо значение е при хората, страдащи от подагра е да приемат много течности. 

Каква храна не бива да приемаме при подагра

Необходимо е да се изключат всички пуринови храни, както и храни, съдържащи излишък от оксалова киселина от диетата.

  • Хлебни изделия, сладкиши , пресни печива, кремообразни торти;
  • Месо – колбаси, месни консерви, тлъсто и осолено месо, свинско и агнешко месо, карантии, свинска мас, всякакво месо от млади животни; 
  • Риба – консервирана риба, тлъста, пушена и осолена риба (цаца и др.), Хайвер
  • Сирене – пикантни и солени сирена;
  • Зърнени храни – леща, боб, соя, грах – всички бобови растения;
  • Зеленчуци – гъби, киселец, спанак, маслини;
  • Плодове – грозде, малини, смокини;
  • Мазнини – маргарин, свинска мас;
  • Напитки – алкохол и напитки на базата на него, кафе, силен чай;

Medos.bg публикува примерно седмично меню при хора, страдащи от подагра

За пациента е много важно да възстанови отношението си към храненето, той ще трябва да спазва терапевтична диета постоянно, без прекъсване. Окончателното меню се определя от лекаря за всеки пациент, в зависимост от съпътстващите заболявания и степента на развитие на подагра. 

Ден 1

Закуска: омлет с 2 яйца и мляко, ябълка

Обяд: доматена вегетарианска супа, варена треска

Вечеря: задушени тиквички с моркови

Ден 2

Закуска: овесени ядки с плодове

Обяд: кафяв ориз, пилешки гърди

Вечеря: чаша кефир, портокал

Ден 3

Закуска: шепа кашу, чаша кисело мляко

Обяд : крем супа от тиква и картофи, шепа тиквени семки, моркови котлети

Вечеря : задушено бяло зеле с домати

Ден 4

Закуска: оризова каша в разредено мляко, горски плодове

Обяд: две варени яйца, прясна зеленчукова салата със зехтин

Вечеря: кафяв ориз, пилешки гърди

Ден 5

Закуска: грейпфрут, извара с ниско съдържание на мазнини или гювеч

Обяд: пълнозърнеста паста с пилешко и чушки, извара

Вечеря: ронлива елда с пуйка

Ден 6

Закуска: просо каша в разредно мляко с фурми

Обяд : кремообразна тиква и картофена супа, шепа тиквени семки

Вечеря: салата от варени калмари и яйца, пресни зеленчуци

Ден 7

Закуска: шепа кашу, чаша кисело мляко

Обяд: кафяв ориз, пилешки гърди

Вечеря: задушено бяло зеле с домати

Съвет при изготвяне на диета при подагра

Диета при подаграПри изготвяне на диета при хората страдащи от подагра се акцентира  на вегетарианската храна. Трябва да пиете много течности, за да улесните елиминирането на пикочната киселина. По-добре е да се пият билкови чайове, плодови напитки, вода, силният чай и кафето да се изключат от диетата. Алкохолът е забранен, особено виното.

 

 

Резултати от диетата при подагра

Диетата може да удължи периодите на ремисия и да намали честотата и интензивността на болката и възпалението в засегнатите стави. Намалените нива на пурин в храната помагат да се поддържат ниските нива на пикочна киселина.

Безконтролното хранене с неподходяща храна води до обостряне на подагра и увеличаване на симптомите.

Прегледи на диетолога

Основната цел в диетата на пациента е да се намали нивото на пикочната киселина чрез намаляване на постъпващите пурини. Приемът на протеин в диетата трябва да бъде намален до 0,9-1 грама на килограм тегло. Това ще помогне за спиране на синтеза на пикочна киселина и забавяне влошаването на подаграта. Редовната физическа активност няма да бъде излишна, което подобрява подвижността на ставите, като по този начин допринася за подобряване на хемодинамиката в засегнатата става и храненето на околните тъкани. Medos.bg Ви съветва да се консултирате с лекар при изготвянето на диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *