Диета при ревматоиден артрит

Диета в острия стадий на ревматоиден артрит

В острия стадий болестта  се  характеризира с изразени възпалителни явления в ставите (полиартрит), понякога придружени от треска, увеличени лимфни възли и спленомегалия. В този стадий има нарушение на метаболитните процеси, най-вече обмяната на въглехидрати и соли, което в комбинация с повишена пропускливост на съдовата стена води до забавяне  на течност и натрий в тъканите.

Характеристики на диетата в острата фаза на ревматоиден артрит :

В острата фаза на болестта е препоръчително да се изготви хранителен режим с понижаване на калорийното съдържание (1700-1800 kcal), което се постига със значително намаляване на въглехидратите – 250 – 300 гр. Намаляване на количеството въглехидрати,особено простите въглехидрати (захар, мед, конфитюр и др.). ). През този период се допуска не повече от 20 – 30 г захар. Поради ограничаването на лесно смилаемите прости въглехидрати се постига намаляване на тежестта на алергичните и възпалителни явления.

Тъй като  протеините също допринасят за хиперергични реакции, количеството им в хранителният режим през периода на обостряне (етап на ексудатив) също трябва да бъде леко ограничено  до 70–80 г. От тях 60–65% са животински протеини. Ако обаче ревматоиден артрит се лекува с кортикостероидни хормони през този период, тогава във връзка с катаболното действие на хормоните е препоръчително да се включат протеини в достатъчно или дори увеличено количество.

Трябва също да се намали съдържанието на мазнини в хранителния режим  – до 70 g, от които – 25% – трябва да са растителни мазнини.

Консумацията на  течности през този период се намалява до 1 литър.

Препоръчва се отказ от алкохолни и газирани напитки.

Храната се приготвя без трапезна сол. Храни, богати на сол следва да бъдат  изключени (туршии, маринати, херинга, морска риба и др.)

Хранителният режим трябва да бъде богат на витамини , особено витамин С, както и на биофлавоноиди (витамин Р, рутин и калий) .Това се постига чрез включване в диетата – отвара от шипки, пресни плодове и зеленчуци, техните сокове и витамини . Обогатяването на режима на хранене с калий се улеснява чрез включването на значително количество зеленчуци, плодове и горски плодове. Аскорбиновата киселина засилва синтеза на глюкокортикоидни хормони, намалява съдовата пропускливост, участва в образуването на основното вещество на съединителната тъкан и повишава антихиалуронидаза активността. Биофлавоноидите се сгъстяват и намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове, по-специално на капилярите. Никотиновата киселина (ниацин) подобрява капилярния кръвен поток и стимулира стомашната секреторна функция, която има тенденция към намаляване на ревматоиден артрит.

Храната трябва да се приготвя на пара или да се вари с цел избягване  дразненето на стомашната лигавица. Месните продукти и рибата също трябва да се приготвя по този начин. Изключете различните видове бульони и сосове.

Препоръчва се пациентите да се хранят по 5-6 пъти на ден в по-малки количества.

В острия стадий на болестта , разтоварващите диети са полезни (1 път на 7 до 10 дни). Това са диети с високо съдържание на калий или калций и рязко ограничение на натрия.Препоръчват се: ябълки, сушени плодове, салата, картофи, кефир, извара и млечни диети. Тези диети в острата фаза на болестта допринасят за разтоварване на организма , обогатявайки го с витамини, калиеви соли и някои ензими.

При развиване  на усложнения на ревматоиден артрит е необходимо да се направят корекции в диетата в съответствие с естеството на патологичния процес.

Като цяло, когато съставяте диета за ревматоиден артрит, трябва да се има предвид, че продуктите, които намаляват възпалителната реакция са:

  • зелени зеленчуци и други растителни продукти;
  • есенция от касис, масло от вечерна иглика (получено от растението вечерна иглика), масло от семена от пореч;
  • растителни масла: царевично, соево, слънчогледово, шафран, ленено семе;
  • скумрия, аншоа, херинга, сьомга, сардини, речна пъстърва, атлантическа есетра и риба тон.

Арахидоновата киселина, която се намира в месото, млечните продукти (особено тези, богати на наситени мазнини), както и в яйчните жълтъци, може да активира възпалителните процеси при ревматоиден артрит.

Диета в подостър стадий на ревматоиден артрит

За елиминиране на остри прояви на болестта  (като правило – 1-2 седмици след развитието на обостряне), тоест с подостър стадий на ревматоиден артрит, както и от първите дни на заболяването с неизразени възпалителни прояви (липса на висока температура и общо задоволително състояние на пациента), следва да се увеличи приема на протеини (до 90 g, от които 60% са животински протеини)  с нормална консумация на мазнини (80 – 90 g от които 30% са растителни).

Има тенденция за ограничаване на въглехидратите – не повече от 300 g (захар не повече от 40 g).

В диетата на този етап на болестта има  изискване за ограничаване на солта (4 – 6 g – само за осоляване на приготвени храни)

Приемът на вода също следва да се ограничи – 1 – 1,2 литра на ден.

В този стадий на ревматоиден артрит изискването за увеличаване на приема на витамини в диетата също продължава. За това е необходимо в режима да се включат богати на витамини храни (касис, шипка, цариградско грозде, чушки, портокали, мандарини, лимони, ябълки, зелен чай, бобови растения, елда, месо, риба, ориз и пшенични трици).

Увеличаването на съдържанието на протеини и витамини в диетата насърчава повишаване на имунната защита на организма и нормалния ход на репаративните процеси в организма.

Приемът на на калий и калций също следва да се увеличи.

Диета по време на ремисия на ревматоиден артрит

В периода  на ремисия на болестта се препоръчва леко увеличение на протеиновото съдържание (средно 80 – 90 г), нормално количество мазнини и въглехидрати, но все пак с ограничение на захарта и  захарните изделия. Увеличение на съдържанието на протеини в диетата е показано и в неактивната фаза на ревматоиден артрит със симптоми на мускулна атрофия.

Препоръчва се да се изключването на  силен чай и кафе, които понякога водят до засилена болка и дори до появата на болезнена атака в ставите.

Според наблюдението на някои американски лекари при пациенти с ревматоиден артрит е нежелателно да се консумират често следните зеленчуци: картофи, домати, патладжани, чушки. Техният прием трябва да се ограничи.

Последните проучвания показват, че въвеждането на полиненаситени омега 3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, в хранителния режим и елиминирането на омега 6 мастни киселини, съдържащи се в месото, води до намаляване на симптомите на ревматоиден артрит.

Напоследък се обръща много внимание на съдържанието на витамин D в кръвта на пациенти с автоимунни заболявания.

Освен че влияе на костния калций и поддържа метаболизма на фосфор, витамин D играе роля в имуномодулацията и диференцирането на клетките. По-специално, активната форма на витамин D може да инхибира провъзпалителните Th1 лимфоцити и да увеличи образуването на Th2 лимфоцити, които произвеждат противовъзпалителни цитокини.

Обикновено съдържанието на витамин D в кръвта трябва да бъде най-малко 80 nmol / l.

Витамин D се набавя трудно с храната, тъй като  повечето храни съдържат малко количество от него (освен рибеното масло),затова при ревматоиден артрит е полезно да включите в диетата мастни сортове морска риба или хранителни добавки с високо съдържание на витамин D.

За нормалното протичане на репаративните процеси в ставите и хрущялната тъкан са необходими различни микроелементи. Калций и фосфор са необходими за укрепване на костите. Тези елементи се намират в морските дарове и морските риби. Важно е да консумирате по-често миди, скариди, сардини, херинга, скумрия. Много калциеви соли се намират в млечните продукти (извара, сирене).

Полезно е периодично да консумирате  вегетариански ястия. В същото време месото, рибата, изварата, млякото, яйцата не са изключени от диетата, но са до известна степен ограничени. В същото време диетата трябва да бъде обогатена със зеленчуци и плодове.

През този период на болестта е важно да се следи теглото, особено когато ревматоиден артрит е засегнал краката. Наднорменото тегло поставя значително допълнително напрежение върху ставите ви. Необходимо е да се стремим да го нормализираме теглото.

Диета при пациенти с ревматоиден артрит по време на лекарствената терапия

Много лекарства, използвани при лечението на ревматоиден артрит , се характеризират с развитието на определени отрицателни странични ефекти.

Нестероидни противовъзпалителни средства :

Когато нестероидните противовъзпалителни средства се използват при лечението на ревматоиден артрит, се развиват следните патологични промени:

  • дразнене на стомашната лигавица;
  • азотемия;
  • дисфункция на тромбоцитите.

По принцип нежеланите реакции при прием на нестероидни противовъзпалителни средства се свързват преди всичко с увреждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт, от възпаление до  язви и кървене. При продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства се откриват лигавични лезии при значителна част от пациентите.

Странични ефекти при прием на метотрексат:

  • стомашно-чревни смущения;
  • нарушена функция на черния дроб;

Странични ефекти при при прием на глюкокортикостероиди:

  • активиране на катаболизма;
  • улцерогенно действие;
  • развитието на остеопороза;
  • електролитни метаболитни нарушения;
  • нарушения на липидния и въглехидратния метаболизъм и др.

За да се избегнат такива явления, свързани с употребата на нестероидни противовъзпалителни средства и Метотрексат, тези лекарства трябва да се приемат само след хранене и да не надвишават дозата, препоръчана от лекуващия лекар.

В случай на усложнения, свързани с неблагоприятните ефекти на нестероидните противовъзпалителни средства върху стомашно-чревния тракт, трябва пациентите да се хранят по 4-5 пъти на ден и да преминат на хранителен режим  щадящ стомашната лигавица.

Когато кортикостероидите се използват за лечение на ревматоиден артрит хранителният режим изисква повишаване приема на протеини и калций,които се съдържат в млечните продукти, както и калий, като същевременно се намалява консумацията на съдържащи захар храни и трапезна сол. Използването на заместители на трапезна сол и захар е приемливо. Увеличаването на приема на калций е особено важно при остеопороза, чието развитие се улеснява от продължителната употреба на глюкокортикоидни хормони. В тази връзка, обогатяване на диетата с калций (сирене, извара и др.) е препоръчително.При прием на глюкокортикоиди  е препоръчително да се изключат месни бульони, рибни и зеленчукови бульони, кисели краставички, маринати, люти подправки,пушено месо, газирани напитки, квас. Храна трябва да се приема  4 до 5 пъти на ден.  

 

Един коментар за “Диета при ревматоиден артрит

  • Pingback: Съвременни методи за лечение на ревматоиден артрит | Medos.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *