Хранене при подагра

Подаграта е метаболитно разстройство, свързано с патологично повишаване на нивото на пикочна киселина в кръвта. Това заболяване много рядко се развива в млада възраст. Най-често от подагра страдат мъже над 40 години, които злоупотребяват с алкохол и мазни храни. Основата на лечението на заболяването е правилното хранене при подагра. Трябва да проучите подробно принципите на менюто, за да превърнете храненето във вкусен и здравословен навик въз основа на разрешените храни за подагра.

Защо възниква болестта подагра?

Подаграта (хиперурикемия) е свързана с нарушен метаболизъм на пурина. Ако пурините навлизат в тялото в излишък, тогава с възрастта се появява метаболитно разстройство, свързано с трудното отделяне на пикочна киселина от организма. Резултатът е увреждане на ставите и бъбреците. Това състояние се развива с възрастта. Подаграта е най-често засяга мъжете на около 40 години, при които храненето не е здравословно и често приемат алкохол. Склонността към подагра също е свързана с диабет и затлъстяване.

Какви фактори могат да провокират пристъп на подагра:

  • Често пиене на бира и вино;
  • Яде се предимно хляб, шоколад, мазни месни и рибни ястия;
  • Мъжки пол. При жените подаграта обикновено се появява след менопаузата;
  • Затлъстяване;
  • Наличието на други метаболитни нарушения – хиперхолестеролемия, диабет, хипотиреоидизъм;
  • Артериална хипертония (високо кръвно налягане);
  • Механизмът на началото на заболяването е свързан с два фактора – неуспех на бъбречната функция, когато отделителната система не може напълно да отстрани уреята и пурините от тялото, или прекомерен прием на пуринови съединения в храната, което води до метаболитни нарушения. Втората причина е по-лесна за лечение с диетично хранене. В първия случай е необходимо да се открие причината за бъбречната недостатъчност и да започне спешно терапия, насочена към възстановяване на нормалното функциониране на органа.

Ако пациентът е диагностициран с подагра, лечението започва с промяна в храненето. Приемът на лекарства не е толкова важен, колкото правилното хранене.

Как се диагностицира заболяването и какви са основните симптоми?

Рядко човек се подлага на годишен здравен преглед, поради което диагнозата подагра вече се поставя след настъпване на пристъп. Болестта се проявява внезапно с остър пристъп на болка в ставата, който е придружен от зачервяване и подуване. Повишава се и телесната температура. Атаката има временни характеристики – случва се сутрин или през нощта. Острият стадий е болезнен и продължава не повече от 10 дни, след което симптомите на заболяването изчезват. Нова атака също започва внезапно и е още по-остра, ако пациентът не е отишъл на лекар, съответно, без да започне лечение.

Поставя се диагноза по два начина – въз основа на преглед и лабораторни изследвания. Вторият вариант на диагнозата е най-надежден, тъй като позволява да се разграничи заболяването от други патологии, които проявяват подобни симптоми. Ако пациентът, по време на биохимичен кръвен тест, има значително увеличение на показателите на пикочната киселина, има подута болезнена става (най-често палец на крака), това показва подагра. Ако има и повишаване на уреята и креатинина, това показва признаци на бъбречна недостатъчност. В този случай е необходимо да се провери пациентът за наличие на уролитиаза.

Други уточняващи видове диагностика:

  • Общ анализ на урината и кръвта;
  • Ултразвукова диагностика, рентгенова снимка;
  • КТ или ЯМР;
  • Въз основа на събраните данни се поставя окончателна диагноза и се предписва комплексна терапия, която се състои в използването на лекарства и корекция в храненето. Втората точка е най-важната. Лекарствата за намаляване на количеството пикочна киселина в организма имат много странични ефекти и при продължителна употреба могат да възникнат други усложнения. Ако пациентът промени храненето си, това ще помогне да се намали рискът от повтарящи се пристъпи без употребата на лекарства.

Какви са етапите на заболяването и могат ли да се появят усложнения?

Преди да настъпи пристъп на подагрозен артрит, пациентът има асимптоматичен стадий за известно време, който се открива само с помощта на лабораторни изследвания. Вторият етап от развитието на болестта е появата на първото обостряне. Ако не започнете лечение и не промените храненето си  тогава се развива третата степен – хроничен ход, който се проявява в периодични обостряния. По това време патологичното натрупване на кристали на пикочна киселина продължава в ставите и вътрешните органи. Последният етап на развитие е подагрично деформиращ артрит с образуване на тофуси. Често пренебрегваната патология води до появата на бъбречна недостатъчност, уролитиаза и артериална хипертония.

Важно ли е храненето при подагра?

Храненето е най-важно. Същността на диетата е да се намали количеството пикочна киселина, секретирано от организма. Диетата с ниско съдържание на пурини се състои от хранене с храни с ниско съдържание на пуринови съединения. Първо, необходимо е да се изключат от ежедневната диета онези храни, които са противопоказани при подагра.

Забранени храни за подагра:

  • Всички алкохолни напитки. Най-голямата опасност представлява бирата и виното;
  • Сред безалкохолните напитки е забранено използването на кафе, силен чай, какао, пакетирани сокове, сладки газирани напитки;
  • Не можете да ядете месо, гъби и рибни бульони с подагра, тъй като те съдържат екстрактивни вещества в състава си, които също са противопоказани при наличие на хиперурикемия;
  • Лекарите забраняват много видове зеленчуци, които съдържат много оксалова киселина – лук, киселец, магданоз, копър, ревен, всички видове цитрусови плодове, включително лимони;
  • Мазни меса, птици и риба. Гъбите са забранени;
  • От полуфабрикати – консерви, пушени меса, кисели краставички, колбаси, колбаси;
  • Солени храни – хайвер от червена риба, кисели краставички, маринати;
  • Пикантни храни – горчица, червено чили, уасаби, чесън;
  • Сладкиши – шоколад, торти, сладкиши, много захар;
  • Солени, пикантни и мазни храни;
  • Забранено е да се ядат месни субпродукти – черен дроб, бъбреци, шкембе;
  • Не яжте бобови растения – грах, леща, аспержи, соя;
  • Храненето да е в малко количество , без да преяждате и е важно да консумирате достатъчно чиста вода. Добре установеният режим на пиене на вода е най-добрата профилактика на бъбречните заболявания. Трябва да пиете 1,5-2 чиста вода на ден, с изключение на други течности. Не се препоръчва да добавяте сол към храната. Диетата с ниско съдържание на сол при подагра на краката облекчава тежестта върху бъбреците, което е важно при наличие на хиперурикемия. Периодично се препоръчва да имате дни на пълно гладуване, ако здравословното състояние позволява.

Правилно хранене при хиперурикемия – какви храни да приемаме?

  • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Подходящи са извара, неподсладено кисело мляко, обезмаслено мляко, кефир;
  • От зърнени и нишестени източници на въглехидрати – бял ориз, картофи, тестени изделия, ръжен хляб. Ечемичната каша е особено полезна;
  • Сладки плодове и плодове, зеленчуци. Можете да ядете краставици, маруля, домати, патладжани, тиквички. От плодове – ябълки, банани, праскови, грозде;
  • Източниците на мазнини са за предпочитане растителни и в умерени количества. Ако пациентът има високо ниво на холестерол, този момент трябва да бъде разгледан по-подробно с лекуващия лекар;
  • Източници на протеини – пиле и пуйка без кожа, постно заешко. Яйца не повече от 2-3 пъти седмично;
  • Също така е позволено да се ядат различни дългосрочни зърнени култури – овесени ядки, ориз, ечемик, просо;
  • Важно е да се разбере, че диетата действа добре при подагра и предотвратява атаките, но не може да замести лекарствата. Ако пациентът има дълъг ход на заболяването, е необходимо периодично да се използват средства, които намаляват образуването на пикочна киселина в организма. Също така е невъзможно напълно да се отървете от болестта, следователно е много важно да се храните правилно до края на живота си.

Как да заместваме храните без да гладуваме?

Ако пациентът е с наднормено тегло, тогава може да му бъде предписано хранене  с ограничено съдържание на калории с цел намаляване на теглото. Храната трябва да е частична, да се консумира 5-6 пъти на ден с малки порции. По-долу е даден списък с храни, които повечето пациенти са свикнали да ядат в ежедневната си диета, но тези храни не трябва да се ядат при подагра:

  • Не се хранете с мазно месо, пиле, рибен бульон, супа от киселец или борш с майонеза, марината или заквасена сметана. Можете да замените обичайните супи с продукти от растителен произход – картофи и цвекло. Зеленчуците твябва да се белят;
  • Маслото, маргаринът и свинската мас трябва да бъдат заменени с растително масло. Идеално е кокосовото или зехтинът;
  • Соевите продукти, киселецът, спанакът и киселото зеле се заменят с царевица, картофи, зеле или брюкселско зеле, домати, патладжан, тиква, маслини, зелен грах. Зелените листни зеленчуци също са забранени, тъй като повечето от тези храни са с високо съдържание на пурини;
  • Агнешкото, карантията, консервираното месо, колбасите, свинското и желираното месо се заменят със заешко, телешко, пуешко пиле. Препоръчително е да избирате чисто месо без кожа;
  • Подберете внимателно морските дарове. Обичайните херинга и скумрия се заменят с калмари, раци, скариди, пъстърва, сьомга. Добавките с омега 3 са полезни. Ядките са добър източник на ненаситени мазнини;
  • Тлъстите твърди сирена се заменят за обезмаслено мляко, обикновено кисело мляко и заквасена сметана. Можете да използвате нискомаслени ферментирали млечни продукти – извара и кефир;
  • Храненето не трябва да включва фасул и леща . По-добре е да ги замените с пълнозърнести храни – овесени ядки, ечемик, елда, ориз;
  • Смокини, нар, манго и сушени кайсии са забранени. Позволено е да се ядат ябълки, фурми, райска ябълка, киви, банан, сливи, сушени плодове;
  • Сред плодовете под забраната попадат малини и морски зърнастец. Може да се замени с шипки, боровинки, боровинки, касис, арония, къпини, калина. Може да се храните с  череши, но не повече от 200 г на ден.
  • Сред сладките са забранени много любими торти, торти със сметана и шоколад. Препоръчителни заместители са блатовете, домашно сладко, мармалад, блат, халва, бисквитки, мед;
  • Алкохолните напитки, какаото, кафето и черният чай се заменят със зелен чай, мляко, домашни сокове, плодови напитки, цикория. Ограничено – доматен сок, за предпочитане домашен;
  • Храненето може да включва хлеби изделия, но в малко количество. Препоръчително е да откажете печенето от пшенично брашно и да преминете към хляб без дрожди, пълнозърнести чипс. Ако ядете тестени изделия, тогава от твърда пшеница;
  • Важно е да се разбере, че храненето трябва да се променя в зависимост от периода на заболяването. Ако болестта отшуми и пристъпите не се появят, тогава пациентът има по-лека диета, състояща се от протеини и висококачествени въглехидратни храни. По време на обостряне диетата е строга и се състои от вегетариански ястия. Временно ограничете животинския протеин. Не можете да гладувате и да преяждате. Необходимо е да увеличите количеството вода, което пиете, до 3 литра.

Какво можете да ядете при подагра – готови ястия

Следните ястия се приготвят на основата на зеленчукови бульони в ограничени количества:

  • Супа от цвекло. Съставът включва картофи, цвекло, домати, прясно зеле, моркови. Можете да подправите с нискомаслена заквасена сметана;
  • Картофен бульон. Трябва да сварите няколко картофа, като добавите едно пилешко яйце, супена лъжица брашно. Подправете с куп билки (яжте билки умерено) и супена лъжица безмаслена заквасена сметана;
  • Зеленчуковата супа може да съдържа билки и масло;
  • Храненето трябва да включва всички видове зърнени култури , така че можете да готвите каша във вода или обезмаслено мляко без никакви проблеми. Най-полезният вариант за подагра е варената елда във вода;
  • Пилаф. Класическата рецепта не е подходяща, затова към ориза добавят зеленчуци и домати.

Какво можете да пиете при подагра?

Пиенето е един от най-важните елементи в храненето. В допълнение към 1,5 – 2 литра чиста питейна вода на ден, е необходимо да се организира правилен режим на пиене с помощта на други напитки. Колкото повече приемате течности, толкова по-добре, тъй като водата подобрява бъбречната функция и измива солите на пикочната киселина. Строго е забранено да се консумира алкохол, както и кафе, чай, какао. Тези храни са богати на пурини и пречат на възстановяването.

Диетолозите препоръчват да се премине към такива напитки:

  • Домашен доматен сок;
  • Отвара от шипка;
  • Компоти от сушени плодове;
  • Сок от червена боровинка;
  • Квас, кефир или цикория – в малки количества;
  • Алкални минерални води.

Хранене при подагра – примерно меню

Храненето при подагра при мъже не се различава от храненето при жените, тъй като тежестта на симптомите на заболяването не е свързана с пола. За да свалите няколко излишни килограма и да намалите производството на пикочна киселина в организма, винаги трябва да спазвате диета. Поради тази причина е важно да се направи списък с предпочитани храни в диаграмата за подагра. Изключение е наличието на хранителни алергии, но тази точка трябва да бъде обсъдена с Вашия лекар. Можете да използвате и готово меню за седмицата.

По-долу е примерен списък:

Ден на седмицата

Понеделник

Закуска – омлет от яйца и чаша нискомаслено мляко. Обяд – запечен заек и 100 г зеленчукова салата с компот. Вечеря – бисквити с кефир и бисквити с ниско съдържание на мазнини. Снек – ябълка.

Вторник

Закуска – извара и билков чай. Обяд – пилешки котлети и варени картофи, доматен сок. Вечеря – задушени тиквички и моркови. Снек – банан.

Сряда

Закуска – овесени ядки във вода и шепа плодове. Обяд – пилешки гърди с ориз и зеленчуци, билков чай. Вечеря – кефир с бисквитки. Снек – мармалад.

Четвъртък

Закуска – нискомаслено кисело мляко и шепа ядки, портокалов сок. Обяд – крем супа от тиква и картофи със задушен заек, компот. Вечеря – задушени броколи с домат, сок от червена боровинка. Снек – сандвич с авокадо.

Петък

Закуска – млечна оризова каша със сушени плодове. Обяд – зеленчукова салата с две варени яйца. Вечеря – задушена пуйка с каша от елда, чай от лайка. Снек – ябълка.

Събота

Каша от пшенично мляко с фурми, билков чай. Обяд – паста с  настъргано сирене, зеленчукова салата. Вечеря – нискомаслено кисело мляко, портокал и компот.

Неделя

Закуска – мюсли с мляко, цикория. Обяд – запечен заек в доматен сос, оризова каша, извара. Вечеря – плодова салата. Снек – извара с билков чай.

Важно е да не забравяте за необходимостта да пиете повече обикновена вода между закуските и основните хранения, в количество от поне 1,5 литра на ден.

Това е ориентировъчен списък на храни и ястия, които могат да се консумират при наличие на хиперурикемия. В зависимост от индивидуалните предпочитания можете да преразгледате менюто. Основният принцип на дългата и успешна диета  разнобразното хранене. 

Как да се предпазим от подагра?

Ако семейството има близки роднини, страдащи от този вид метаболитно разстройство, е необходимо да се минимизират рисковете от заболяването в бъдеще. Няма 100% гаранция, че болестта няма да се прояви, ако спазвате предпазните мерки като промените храненето си но шансът да се разболеете намалява.

Начините за предотвратяване на подагра в по-напреднала възраст включват:

Основното е правилното хранене. Важно е да се изключат храни, които насърчават синтеза на пикочна киселина в организма в големи количества. Храненето е насочено към намаляване на количеството готварска сол, животински мазнини и протеини. Вие също не трябва да гладувате. Необходимо е да се ограничи употребата на храни от забранения списък и да се изготви диета въз основа на разрешената храна.

Отхвърляне на лоши навици. Особено вредни са слабоалкохолните напитки – вино, бира, сайдер. Колкото по-малко се консумира алкохол, толкова по-добре, защото алкохолните напитки силно претоварват пикочната система.

Поддържане на нормално телесно тегло, борба със затлъстяването. Излишното тегло създава допълнителна тежест за цялото тяло и повишава кръвното налягане.

Повишена ежедневна физическа активност. Ако започнете да бягате 2-3 пъти седмично, можете да подобрите метаболитните процеси в тялото и да увеличите консумацията на калории, което ще помогне за отслабване.

Правилното хранене и повишената физическа активност предотвратяват не само хиперурикемията, но и много други заболявания.

Правилното хранене при подагра е ключът към лечението на опасното заболяване. Диетата трябва да се спазва дълго време, така че трябва да изберете оптималния списък с продукти. Препоръчително е да обсъдите менюто с лекуващия лекар, за да не възникнат грешки. Medos.bg напомня, че правилното хранене свежда до минимум честотата на пристъпите на подагра и намалява риска от усложнения. Можете да оставите коментар в края на статията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *